Żukowska: Nie wierzę w to, że ten projekt jest już na pewno ustalony z Komisją Europejską. To jest gra w kotka i myszkę

Pani Marszałek! Wysoka Izbo! Panie Ministrze!

Nie wierzę panu. Nie wierzę państwu z Prawa i Sprawiedliwości. Nie wierzę w to, że ten projekt jest już na pewno ustalony z Komisją Europejską i na pewno realizuje wszelkie wymogi dotyczące odblokowania środków z Krajowego Planu Odbudowy dla Polski.

Dlaczego w to nie wierzę? Dlatego że już mieliśmy taki przykład. Wszak rok temu, tutaj, na tej sali posiedzeń, słyszeliśmy deklaracje związane z projektem pana prezydenta Andrzeja Dudy. To również miał być projekt, który załatwi cały temat przywrócenia praworządności w Polsce, oraz to, że te pieniądze z Krajowego Planu Odbudowy zostaną Polsce przyznane, odblokowane. To się nie stało, więc naprawdę nie mam zaufania, nie wierzę w te deklaracje. Też nie wierzę dlatego, że po przeczytaniu tego projektu mam dużo wątpliwości, czy on na pewno realizuje wszelkie wymogi związane z przywróceniem praworządności. Ten projekt nie dotyka źródła całego zła, którym jest neo-KRS. W ogóle nie ma o nim słowa.

Dlatego moim zdaniem ten projekt nie realizuje postulatów, o których panowie i panie z Prawa i Sprawiedliwości mówicie. To są obietnice. To jest gra w kotka i myszkę. Chcecie pokazać, że walczycie o te pieniądze. Walczycie o nie już od 2 lat. No ludzie, ile można? To jest niewiarygodne, absolutnie.

Jeżeli rzeczywiście chcielibyście odblokować pieniądze z Krajowego Planu Obudowy... Tak nawiasem mówiąc, o te pieniądze, o których mówimy, tylko dzięki głosowaniu Lewicy, tylko dlatego - mówię o tym już nie po raz pierwszy z tej mównicy, ale taka jest prawda - możemy teraz wspólnie, i dobrze, że wspólnie, walczyć. Natomiast propozycje, które są zgłaszane, budzą wątpliwości konstytucyjne. Budzą te wątpliwości także u pana prezydenta Andrzeja Dudy, który powiedział już o tym - powiedział o tym w grudniu - że w takim kształcie, w jakim ta ustawa jest w tej chwili, nie poprze tej ustawy, nie złoży swojego podpisu. O czym więc my mówimy? Wy oczekujecie od opozycji po raz kolejny, że to opozycja wykaże się patriotyzmem? Wy się wreszcie wykażcie patriotyzmem. Wreszcie przywróćcie Polsce praworządność. Te założenia, które są w tej ustawie, są do tego dalece niewystarczające. Dlatego kluby opozycji demokratycznej złożą wspólnie poprawki, które będą ratować ten projekt, starać się stworzyć go takim, żeby możliwie jak najwięcej rzeczy - oczywiście z zakresu tej ustawy, bo przypomnę, że dotyczy ona nowelizacji ustawy o Sądzie Najwyższym - zmienić. Bo to jest nieakceptowalne, żeby mówiąc o praworządności, robić to tak totalnie naskórkowo i w ogóle praworządności tak naprawdę nie przywracać.

Mówicie o pieniądzach, mówicie o Krajowym Planie Odbudowy, ale jednocześnie krytykujecie Unię Europejską na każdym kroku. Jesteście eurosceptykami. Chcecie brać z Unii pieniądze, ale nic od siebie nie dawać, nie dawać m.in. tego, co jest jedną z wartości Unii Europejskiej. Tą wartością jest państwo prawa oraz niezawisłość sądownictwa. Nikt z Unii, tak jak próbujecie to przedstawić, nikt z ramienia Komisji Europejskiej nie ingeruje w polski wymiar sprawiedliwości, nie próbuje likwidować sądów rejonowych, zamieniać ich na jakieś inne sądy. Nie, to jest wszystko w gestii polskiego państwa, polskiego ustawodawcy. Unia Europejska, Komisja Europejska, Trybunał Sprawiedliwości oczekują tylko tego, że te dwie zasady, o których wspomniałam, będą realizowane, będą wreszcie w Polsce znowu realizowane.

Deklaruję, że jeżeli - a wierzę w to głęboko - dojdziemy do władzy, to wspólnie z innymi ugrupowaniami zrealizujemy wszelkie te zasady, co do których tak naprawdę przecież zdeklarował się premier Morawiecki, zgadzając się na zasadę praworządności za europejski Fundusz Odbudowy. To jest istota sprawy i to się stanie. To się stanie moim zdaniem nie teraz. Tak jak zapowiedziałam na początku mojego wystąpienia, to się nie stanie teraz.

Bo ja wam nie wierzę, bo już wiele razy oszukaliście Polki i Polaków, oszukujecie ich po raz kolejny. Jedyną siłą polityczną, która jest w stanie te pieniądze przywrócić, są siły siedzące po tej stronie sali, które to zrobią. Dopiero wtedy - niestety dopiero wtedy - Polki i Polacy będą mogli cieszyć się z tego, że Unia Europejska nas wspiera i że do Polaków trafią pieniądze, dzięki którym będzie można inwestować, obniżyć inflację, pomóc w kryzysie energetycznym oraz pomóc Ukrainie w walce z największym wrogiem, z Rosją.

Anna-Maria Żukowska, posłanka
Sejm, 10 stycznia 2023 r.
Pierwsze czytanie poselskiego projektu ustawy o zmianie ustawy o Sądzie Najwyższym oraz niektórych innych ustaw