Kielce przeciwko prof. Bogdanowi Chazanowi

Ponad kikanaście organizacji protestowało wczoraj w Kielcach domagając się od wojewody świętokrzyskiej Agaty Wojtyszek odwołania prf. Bogdana Chazana ze stanowiska konsultanta wojewódzkiego do spraw położnictwa i ginekologii. Współorganizatorami protestu był m.in. Sojusz Lewicy Demokratycznej oraz Inicjatywa Feministyczna, Komitet Obrony Demokracji, Nowoczesna, Platforma Obywatelska, Razem, Stowarzyszenie Stop Stereotypom.

Uczestnicy skierowali do wojewody petycję, w której piszą, że decyzja wojewody jest nie do zaakceptowania dla znaczącej części społeczeństwa regionu świętokrzyskiego. Uważają, że konsultantem ds. medycyny nie może być osoba, która myli naukę medyczną ze skrajną ideologią i religijnymi nakazami, i publicznie demonstruje swoje poglądy.

Według protestujących taka nominacja łamie konstytucyjne prawa kobiet, jest wyrazem pogardy dla praw człowieka i poglądów znacznej części naszego społeczeństwa. - Obawiamy się, że wpłynie ona na pogorszenie opieki zdrowotnej nad kobietami i noworodkami w naszym regionie oraz sprawi, że pacjentki będą żyły w poczuciu zagrożenia o zdrowie i życie. – mówili organizatorzy.

Ponado, 62 organizacje skupione w Federacji na Rzecz Kobiet i Planowania rodziny – FEDERA - skierowały do Wojewody apel o odwołanie prof. Chazana. Czytamy w nim m.in.: Obsadzenie stanowiska, które w założeniu ma poprawiać opiekę zdrowotną dla kobiet, przez osobę o skrajnie radykalnych, antykobiecych i nienaukowych poglądach jest absolutnie niezrozumiałe i wysoce niebezpieczne. Prof. Chazan znany jest z odmawiania kobietom należnych świadczeń gwarantowanych, jak też przyznanych przez Konstytucję praw: do informacji, prywatności, decydowania o swoim życiu osobistym oraz niezbywalnej i przyrodzonej godności.