Tylko w pierwszym półroczu Łódź przeznaczy na szkolenie młodzieży 2 mln zł

Szkolenie młodzieży to w sporcie podstawa. Rozwijanie pasji i zainteresowań sportowych dzieci i młodzieży często owocuje ich sukcesami w dorosłym życiu, dlatego Łódź wspiera nie tylko doświadczonych zawodników, którzy mogą pochwalić się wynikami, ale też kluby sportowe szkolące młodzież.

"Podzieliliśmy pieniądze z drugiego konkursu. Pierwszy był na wsparcie drużyn ligowych, ten jest na wsparcie szkolenia dzieci i młodzieży. Na ten cel na pierwsze półrocze mamy 2 mln zł. Kwoty przyznane poszczególnym klubom są adekwatne do osiągnięć sportowych" - powiedział Wiceprezydent Miasta Łodzi Tomasz Trela.

Tylko w pierwszym półroczu 2019 roku miasto przeznaczyło 2 miliony złotych na szkolenie młodzieży. Jak mówił wiceprezydent Trela, kwoty przyznane poszczególnym klubom uzależnione były od ich osiągnięć sportowych. Największa kwota przypadła Akademickiemu Związkowi Sportowemu, który otrzymał 185 tysięcy złotych. Niewiele mniej, bo aż 170 tysięcy złotych przypadło Klubowi Sportowemu "Społem", a ponad 140 tysięcy złotych otrzymał Rudzki Klub Sportowy, z którego wywodzi się utalentowany i utytułowany biegacz Adam Kszczot.

Wsparcie finansowe trafiło w sumie do 49 łódzkich klubów, a w prowadzonym przez Ministerstwo Sportu "rankingu sportu młodzieżowego" Łódź awansowała w 2018 roku z 7. na 5. miejsce.

"To najlepszy wynik od 2007 roku. Ta klasyfikacja pokazuje, że finansowe wsparcie miasta dla klubów to dobrze zainwestowane pieniądze" - dodaje Wiceprezydent Trela.

Łódź wspiera szkolenie młodych sportowcówŁódź wspiera szkolenie młodych sportowców