Romuald Ajchler

ROMULAD AJCHLER – rolnik, ukończył w 1968r. Państwowe Technikum Rolnicze; urodzony 19 stycznia 1949r. w Dusznikach Wielkopolskich. Od 1970 do rozwiązania działał w Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej. Sprawował mandat posła od 1993 do 2005. Związany był z Socjaldemokracją RP, następnie przystąpił do Sojuszu Lewicy Demokratycznej (zasiadał w radzie krajowej partii). W 2004 przystąpił do Socjaldemokracji Polskiej (był członkiem konwentu krajowego tego ugrupowania). Był zastępcą przewodniczącego Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także członkiem Komisji Łączności z Polakami za Granicą. Od 2006 do 2007 sprawował mandat radnego powiatu międzychodzkiego. W wyborach parlamentarnych w 2007 ponownie uzyskał mandat poselski. W 2008 został członkiem Klubu Poselskiego Lewica, rezygnując z członkostwa w SDPL, przemianowanym później na KP SLD. Jest członkiem Rady Krajowej SLD.

Pełnione funkcje:
Członek Klubu Poselskiego Sojuszu Lewicy Demokratycznej
Poseł II,III,IV oraz VI Kadencji Sejmu RP - członek różnych komisji parlamentarnych  między innymi: zastępcą przewodniczącego Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także członek Komisji Łączności z Polakami za Granicą.
Członek Rady Krajowej Sojuszu Lewicy Demokratycznej.

• Adres:
    Biuro Poselskie Posła RP Romualda Ajchlera, ul. Daszyńskiego 12, 64-400 Międzychód
  • Telefon:
    romuald.ajchler@sejm.pl