Krystyna Łybacka

KRYSTYNA ŁYBACKA - dr nauk matematycznych,  nauczyciel akademicki; urodzona 1946 r. w Jutrosinie (pow. Rawicz); zamężna. Absolwentka Wydziału Matematyczno - Fizyczno - Chemicznego Uniwersytetu im. A. Mickiewicza w Poznaniu. W 1976 obroniła pracę doktorską w Instytucie Matematyki Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Od 1968 jest pracownikiem naukowo - dydaktycznym Instytutu Matematyki Politechniki Poznańskiej, do 1991 pełniła funkcję sekretarza technicznego i naukowego, Polskiego Towarzystwa Matematycznego. W latach 1986-91 była prezesem Związku Nauczycielstwa Polskiego na Politechnice Poznańskiej.

Początki działalności politycznej sięgają lat 90-tych. W 1993 wstąpiła do SdRP. Od 1996 przewodnicząca RW SdRP w województwie poznańskim, od 1999r.  Rady Wojewódzkiej SLD w Wielkopolsce. W grudniu 1999 została wiceprzewodniczącą Zarządu Krajowego SLD. W gabinecie Leszka Millera objęła funkcję Ministra Edukacji Narodowej i Sportu. W latach 2004 - 2005 Wiceprzewodnicząca Klubu Parlamentarnego SLD. W obecnej kadencji Sejmu przewodnicząca sejmowej podkomisji stałej do spraw nauki i szkolnictwa wyższego.
W Sejmie RP, Posłanka godnie reprezentuje polską myśl socjaldemokratyczną, poświęcając swą działalność parlamentarną w szczególności sprawom edukacji. Wielokrotnie nagradzana: trzykrotna nagroda resortowa, Złoty Krzyż Zasługi, Złota Odznaka Związku Nauczycielstwa Polskiego, liczne odznaczenia regionalne. Za działalność na rzecz polsko-francuskiej wymiany parlamentarnej odznaczona przez prezydenta Francji Jacques’a René Chirac ’a . Wyróżniona przez Towarzystwo im. Hipolita Cegielskiego statuetką Hipolita dla Lidera Pracy Organicznej.
Konsekwentna i życzliwa w działaniu, uparta optymistka, ceni prawdomówność, mądrość i uczciwość. Obca jest jej nienawiść i polityczna obłuda. Interesuje się literaturą, filozofią, teatrem i malarstwem. Lubi piesze wędrówki.

Pełnione funkcje:
Sekretarz techniczny i naukowy Polskiego Towarzystwa Matematycznego

Była Prezes Związku Nauczycielstwa Polskiego na Politechnice Poznańskiej
Członek Demokratycznej Unii Kobiet.
Od 1991r. Posłanka I, II, III, IV, V ,VI i VII Kadencji Sejmu RP – członek różnych komisji miedzy innymi: Komisji Edukacji, Nauki i Młodzieży; Komisji Konstytucyjnej, Komisji Obrony, Komisji Administracji i Spraw Wewnętrznych, przewodnicząca Komisji Nadzwyczajnej do Spraw Ratyfikacji Konkordatu, przewodnicząca bilateralnej grupy polsko-francuskiej.
Minister Edukacji Narodowej i Sportu w rządzie Leszka Millera.

• Adres:
    Biuro Poselskie SLD Posłanki Krystyny Łybackiej, ul. Piekary (p.X a), 61-823 Poznań
  • Telefon:
    biuro@lybacka.pl