Tadeusz Tomaszewski

Tadeusz Tomaszewski - ekonomista, licencjat marketingu i zarządzania; urodzony 21 lutego 1959r. w Niechanowie; żonaty. Ukończył studia na Wydziale Marketingu i Zarządzania Wyższej Szkoły Umiejętności Społecznych. Od 1971 roku członek Związku Ochotniczych Straży Pożarnych RP; 2002 członek prezydium  Oddziału Wojewódzkiego ZOSP RP w Poznaniu. Od 1971 roku członek OSP Goczałkowo – Gurówko – Sekretarz OSP. Od 1972 roku członek Zrzeszenia Ludowe Zespoły Sportowe, od 1994  przewodniczący Wojewódzkiego Zrzeszenia LZS w Poznaniu. 1976 – 1994 – członek Związku Socjalistycznej Młodzieży Polskiej. W 1978 pracował jako tokarz w fabryce Maszyn i Urządzeń Pakujących „Spomasz” w Gnieźnie. W latach 1976 do 1994 przewodniczący Związku Socjalistycznej Młodzieży Polskiej w Poznaniu oraz członek Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej.  Od 1992 do 1993 wiceprezes zarządu spółki „Promexium” sp. z o.o. w Poznaniu. Od 1990 członek założyciel Stowarzyszenia Młodych Wielkopolan, członek Socjaldemokracji Rzeczypospolitej Polskiej oraz od 1994 roku prezes Zarządu SMW w Poznaniu. Od 1993 roku członek założyciel Poselskiego Zespołu Strażaków – wiceprzewodniczący. Od 1999 członek założyciel Sojuszu Lewicy Demokratycznej, członek Zarządu Wojewódzkiego SLD w Poznaniu. W 2007r został przewodniczącym Rady Powiatowej SLD w Gnieźnie.
Jest Honorowym Obywatelem Miasta i Gminy Zagórów, „Gnieźnianin Roku 2000” – tytuł przyznany przez Towarzystwo Miłośników Gniezna, „Trzemesznianin Roku 2005” – tytuł przyznany przez Kapitułę redakcji „Kosyniera”, „Człowiek Roku 2010” w kategorii polityka – samorząd – tytuł przyznany przez czytelników portalu internetowego Informacje Lokalne. Jest bardzo zaangażowany w pomoc i prace charytatywną różnego rodzaju. Sprawy ludzkie i publiczne nie są mu obce. Jest zawsze otwarty dla ludzi.

Pełnione funkcje:
Poseł II,III,IV i V Kadencji Sejmu RP – członek różnych komisji parlamentarnych  między innymi: przewodniczący  Komisji Młodzieży, Kultury Fizycznej i Sportu, Komisji Polityki Społecznej, przewodniczący stałej podkomisji ds. współpracy z organizacjami pozarządowymi.
1984-1990 – radny Gminnej Rady Narodowej w Niechanowie.
1989 – 1990 – radny Wojewódzkiej Rady Narodowej w Poznaniu.
1998-2000 - radny Sejmiku Województwa Wielkopolskiego.

• Adres:
    Biuro Poselskie Posła na Sejm RP Tadeusza Tomaszewskiego ul. Bolesława Chrobrego 40C 62-200 Gniezno
  • Telefon:
    biuro@tadeusztomaszewski.pl