Wniosek Klubu Radnych SLD-UP w sprawie pomocy poszkodowanym gminom.

dodano 2017-08-18 20:04 w kategorii: Ludzie

OŚWIADCZENIE MARSZAŁKA MARKA WOŹNIAKA ws. GOTOWOŚCI UDZIELENIA WSPARCIA FINANSOWEGO POSZKODOWANYM SAMORZĄDOM WIELKOPOLSKIM W WYNIKU NAWAŁNIC

Samorząd województwa, zgodnie z obowiązującym prawem, może udzielać wsparcia samorządom gmin i powiatów w formie pomocy budżet – budżet, na realizację zadań publicznych. Nie obejmuje to, niestety, możliwości pomocy mieszkańcom i podmiotom prywatnym. Podobnie jak w latach ubiegłych możliwa jest za to pomoc na remonty i odtworzenie zniszczonych obiektów publicznych. Takiej dotacji udzieliliśmy choćby na odbudowę drogi w Jankowie Przygodzkim pod Ostrowem, po wybuchu gazu.

Oczekuję, tak jak zawsze w takich okolicznościach, wniosków od gmin i powiatów ws. udzielenia pomocy na odbudowę zniszczonych obiektów publicznych, z podaniem potrzebnej kwoty. Stosownie do zgłoszonych wniosków, pomoc finansowa zostanie udzielona z rezerwy ogólnej budżetu województwa.
Z dotychczasowego naszego doświadczenia wynika, że najbardziej efektywną jest forma refundacji poniesionych kosztów. Z mojej rekomendacji, Zarząd Województwa Wielkopolskiego zawnioskuje do Sejmiku z propozycją wprowadzenia zmian w budżecie, w stosownym czasie. Dziś wiemy, że z takim wnioskiem o wsparcie wystąpi miasto Gniezno, z którym jestem w stałym kontakcie.

Marek Woźniak, Marszałek Województwa Wielkopolskiego